wtorek, 14 lutego 2012

Walentynkowy sernik z musem czekoladowym


Walentynki. Kontrowersyjne święto. Nie kupuję serduszek, kartek, nie wychodzimy do napchanych do granic możliwości restauracji. Ale mały akcent serduszkowy- czemu nie?
Dla kochających tych, co kochają serniki- dietetyczny sernik czekoladowy. W smaku- prawdziwy sernik- nikt nie chce wierzyć, ze totalnie niegrzeszny.

Najpierw pieczemy sernik:
  • 5 jajek
  • ½ kg mielonego twarogu
  • 100 g fruktozy
  • 100 ml śmietanki tortowej 30% tłuszczu
  • sok z polowy cytryny
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy
Żółtka jajek miksujemy z fruktozą. Dodajemy po trochu twaróg, śmietanę, sok z cytryny i kilka kropel ekstraktu. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masą.

Wlewamy do wyłożonej papierem blachy i pieczemy w 175° C około 50 minut ( w zależności od piekarnika- do przyrumienienia). Piekarnik po pieczeniu otwieramy dopiero kiedy ciasto przestygnie.

Jak sernik wystygnie przygotowujemy mus:

  • 100 g czekolady z zawartością kakao 70% (bez cukru)
  • 30 ml płynu ( u mnie miks rumu i wody, jeśli bez alkoholu to może być np. świeży sok z pomarańczy)
  • 20g fruktozy
  • 3 jajka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z woda i rumem i fruktozą. Jak masa przestygnie dodajemy żółtka. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą czekoladową.

Wylewamy na sernik, dekorując według uznania. I gotowe. Take another little piece of my heart now...




14 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miammmmmmmmmm, je bave rien que de voir la photo;-)
    Superbe, Barbara si jamais tu pourrais me traduire ce gateau coeur au chocolat et ce deuxième aux deux goûts, vela me ferait bien plaisir;-) Merciiiiiiii
    à vous deux
    Mariejo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pas de problèmes Mariejo , je vais faire tout à l'heure

      Usuń
    2. Basiu, a macie jakas alternatywe dla twarogu we Francji? Bo ja w Belgii nie znalazlam, uzywam mascarpone jak nie mam twarogu, ale to nie to samo...

      Usuń
    3. Ingrediens pour partie au fromage blanc
      5 oeufs
      500 g de fromage blanc en faisselle
      100 g de fructose
      10 cl de creme fraiche entier 30% mat.g
      jus de demi citron
      quelques goutes de vanille ou d'amande

      Il faut battre les jaunes d'oeuf avec fructose pour avoir une mélange bien homogène . Puis ajouter le fromage blanc, crème fraiche, jus de citron et arôme vanille . à la fin ajouter les blancs d'ours battu en neige . Mélanger délicatement le tout. Mettre dans un moule et mettre au four à 175° pour 50 mn . Ouvrir la porte de four quand le gâteau est refroidi .
      Puis il faut préparer la ganache -
      100 g de chocolat noir à 70%
      3 cl de liquide (rhum+l'eau )
      20 g de fructose
      3 oeufs
      Il faut faire fondre le chocolat avec liquide (rhum+l'eau ) ,laisser refroidir , puis ajouter délicatement les jaunes d'oeufs et à la fin blancs d'oeufs battu en neige . Bien mélanger le tout. Sortir le gâteau au fromage blanc et mettre le ganache . On peux décorer si on veut et c'est prête ...

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    5. Basia, zanim usunela swoje komentarze napisala:

      we Francji najczesciej uzywany fromage blanc en faisselle
      cos takiego
      http://fr.wikipedia.org/wiki/Fromage_blanc

      Usuń
  3. Aniu robiłam wczoraj ten sernik. Wyszedł obłędnie dobry, ale warstwa musu zdecydowanie cieńsza. W jakiej blaszcze piekłaś? Chodzi mi o średnicę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta blaszka jest malutka, serce wchodzi w standardową okrągłą tortownicę
      http://ecx.images-amazon.com/images/I/71uVN%2B8KCXL._SL1000_.jpg
      Heart: Height 7.5 cm x Width 22.5 cm x Depth 21.5 cm

      Usuń
  4. mmmm sernik wygląda przepysznie :) mam tylko pytanie: zamiast fruktozy chce dodac ksylitolu i za bardzo nie wiem ile..

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle samo. Ksylitol jest troche mniej slodki, ale ja juz jakis czas temu przestalam stosowac fruktoze i te desery z mniejsza "moca" slodkosci tez sa przepyszne..

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny sernik i pewnie pyszny, ale czy można go jeść podczas I fazy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny serniczek ale czy można go jeść w I fazie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak można, tylko z ksylitolem lepiej niż z fruktozą. Fruktoza od jakiegoś czasu nie jest polecana..

    OdpowiedzUsuń